Aspir Otu Faydaları ve Zararları Nelerdir? Nerelerde Kullanılır?

aspir otu

Aspir otu nedir, faydaları ve zararları nelerdir? Nerelerde kullanılır? Sorularına detaylı yanıtları içeriğimizin ilerleyen satırlarında bulabilirsiniz.

Aspir Otu Nedir?

Bilimsel adlandırılması Carthamus tinctorius olan aspir otu, çok sayıda dala sahip olan ve devedikenine benzetilen bir otsu bitkidir.

Tohumları, yağ üretimi için kullanılır. Sarı, kırmızı ya da turuncu renklerde yer alan çiçeklere sahiptir. Küreye benzeyen çiçeklere sahiptir. Uzunlukları ortalama 90 cm olmaktadır. En uzunları 1.5 m boyunda olabilir. Bütün dallarında ortalama 18 tohum içeren çiçek tacı bulunmaktadır. Kurak ortamlarda yetişen bir bitki türüdür. Bu nedenle uzun ve derinlere inen bir kök yapısına sahiptir.

 İlk olarak Mezopotamya’da tarımsal amaçla yetiştirildiği düşünülmektedir. Çok eskilerden beridir insanların kullandığı bir bitkidir. Kullanım zamanı milattan önce 2500’lü yıllara kadar gitmektedir.

Aspir Otunun Faydaları

aspir otunun faydaları
Aspir otunun faydaları

Aspir otu, alternatif tıpta sıkça kullanılan ve halkın şifa verdiğine inandığı bir bitki türüdür. Yararlarının olduğu bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Fakat yararı olduğu gibi zararları da vardır.

Genellikle yağı çıkarılarak kullanılan aspir otunun faydaları şöyledir:

  • Cildin kendini yenilemesine yardımcı olur ve deride yer alan gözeneklerin açılmasını sağlayarak cildin oksijen almasını sağlar.
  • Cilt lekelerini giderici etkiye sahiptir. Sivilce ve aknelerden kurtulmak için kullanabilirsiniz.
  • İnsan psikolojisini bozan stres ve anksiyetenin tedavisinde olumlu etkilere sahiptir. Bu tedaviyi serotonin salınımını artırması ile gerçekleştirir.
  • Alzheimer hastalığına da iyi geldiği bilinmektedir.
  • İçinde yer alan Omega-6 yağ asitleri sayesinde immün sistemi kuvvetlendirici etkiye sahiptir.
  • Saç foliküllerinin beslenmesini ve saç gelişmesini sağlar. Daha hacimli, nemli ve güçlü saçlara sahip olmak için kullanılabilir.
  • Soğuk algınlığı, grip ve nezle gibi hastalıkların atlatılmasını kolaylaştırır ve boğazda yumuşama sağlayarak öksürüğü keser.
  • 5 su bardağı suyu 1 gram aspir yağı ile karıştırıp içtiğinizde daha güçlü bir mide sindirim yapısına sahip olursunuz.
  • Kadınların düşük yapmasını engellediği söylenmektedir. Hamile ve emziren annelerin kullanıma başlamadan önce mutlaka takiplerini gerçekleştiren doktorlardan bilgi alması gerekir, aksi halde kullanmaları riskli sonuçlara yol açabilir.
İlginizi Çekebilir:  Hibiskus Çayının Faydaları ve Zararları Nelerdir?

Aspir Otunun Zararları

aspir otunun zararları
Aspir otunun zararları

Gereksiz ve aşırı kullanılması sonucunda beklenmeyen olumsuz durumlar ortaya çıkabilir. Zararları şu şekilde sıralanabilir;

  • İshal ve mide bulantısı
  • Kusma nöbetleri
  • Ciltte alerjik reaksiyonlar
  • Tansiyonun düşmesi gibi olumsuz durumlar yaşanabilmektedir. Aspir otu ya da yağının, ameliyat öncesi kesinlikle kullanılmaması gerekir. 

Nerelerde Kullanılır?

 Aspir otunun kullanım alanları son derece geniştir. Yağ üretiminde sıkça kullanıldığı bilinen aspir otunun yemeklere de katıldığı bilinmektedir. Aspir otundan baharat üretimi gerçekleştirilerek yemeklere eklenmesi sağlanmaktadır. Böylece yemekler sağlıklı iken aynı zamanda lezzetli bir hal almaktadır.

Yiyeceklere eklenmesinin yanında alternatif tıp uygulamalarında da harici ve dahili olarak kullanılabilir. Özellikle aspir otunun yağı, cilde uygulanarak tedavilerde kullanılmaktadır. İlaç sanayinde romatizmal hastalıklar için merhem üretiminde sıkça kullanılır.

Afrika Kıtası’nda aspir tohumu, farklı tahıllar ile karıştırılarak çerez üretiminde kullanılmaktadır. İran’da peynir mayalanması için de bu bitkinin tohumu kullanılmaktadır.

Japonya, Güney Amerika ve Avrupa’da yer alan ülkeler bu otu çiçekçilikte sıkça kullanır. Bu ülkelerde hayvan yemi olarak kullanıldığı da bilinmektedir.

Tekstilde boya maddesi ve gastronomide gıda boyası olarak kullanılmıştır. Fakat bugün dünya geneline bakıldığında daha çok yağ üretimi için kullanıldığı görülecektir.

Bu içeriğimizin ardından “Zahter nedir?” başlıklı yazımızı da mutlaka değerlendirmenizi öneririz.

Bir yanıt yazın