At Kestanesi Nedir? Faydaları ve Zararları Nelerdir?          

at kestanesi

At kestanesi son zamanlarda adını sıkça duyduğumuz bir ürün olarak ön plana çıkmaktadır. Bu yazımızda at kestanesinin faydaları ve zararları konusunda sizleri bilgilendireceğiz. Ayrıca “Yenir mi?”, “Nasıl kullanılır?” gibi sorulara da yanıt vereceğiz.

At Kestanesi Nedir?

Bilimsel ismi Aesculus Hippocastanum olan at kestanesi, doğru kullanıldığı takdirde sağlık açısından birçok fayda sağlamaktadır. Amerika Kıtası’nda ve Avrupa’nın kuzeyinde yetiştirilir ve dünyaya ilaç üretimi için dağıtılır. Yetiştirilmesi, geleneksel tarım yöntemlerinden farklı bir şekilde özel alanlarda gerçekleştirilmektedir. Genellikle yaz mevsiminin son aylarında mahsüller toplanmaktadır.

İlaç olarak kullanımına bakıldığında genellikle grip gibi hastalıkların engellenmesi amacıyla üretilen ilaçlarda sıkça kullanıldığı gözlenmiştir. İnsan tüketiminin haricinde süs olarak da yetiştirilir ve uzunluğu 28-29 metre dolaylarında olabilmektedir.

Dışında dikene benzeyen fakat dikenden çok daha kalın olan çıkıntıların bulunduğu bir kabuğa sahip olan at kestanesinin içi, normal kestaneyi andırmaktadır. Bir bitki olan at kestanesinin çiçekleri, yaprakları, kabuğu ve hatta tohumu ilaç üretiminde sıklıkla kullanılmaktadır. İçerisinde esculin adı verilen ve zehirli olan bir madde bulunduran at kestanesi, çiğ olarak tüketildiği takdirde zehirlenmeye ve ölüme yol açabilir.

At Kestanesi Faydaları

at kestanesi faydaları
At kestanesi faydaları

At kestanesinin içinde fitosterin, adenozin, aesculin, albümin içerikli maddeler, hidrokarbon türevleri, bitkisel yağ, cumarin gibi farklı inorganik ve organik maddeler yer alır. Bunun yanında P, C ve B1 vitaminleri ile potasyum ve fosfor minerallerini de yoğun olarak içerir.

Kullanılabilmesi için, içindeki zararlı ve aktif kimyasalların ayrıştırılması gerekir. Bu ayrıştırma işlemi sonucunda elde edilen at kestanesi özütü, birçok rahatsızlığın tedavisinde kullanılabilir. Aşağıda, at kestanesinin medikal anlamda kullanım alanları ve yararları sıralanmıştır.

  • En çok bilinen yararlarının başında varis, hemoroid ve şişkin damar tedavilerinde kullanımı gelmektedir. Bu tedaviler, at kestanesinin tohum ve yaprağı sayesinde gerçekleştirilir.
  • İshal, yüksek ateş ve prostat rahatsızlıklarının tedavisinde sıklıkla kullanılır.
  • At kestanesi bitkisinin dallarının kabuğu, sıtma ve dizanteri hastalıklarının tedavisi için de kullanılmaktadır.
  • Lupus ve cilt ülseri yaşanması durumunda, bazı insanların bu bitkinin dallarının kabuklarını kullanarak tedavi olduğu söylenmektedir.
  • Şiddetli vücut ağrılarını durdurmak için kullanılır.
  • Deri dokusunun kendini yenilemesine destek olur.
  • Aort damarına cilt üzerinden uygulandığı takdirde kan dolaşımında olumlu etkileri olmaktadır.
  • Cilt üzerine uygulandığı takdirde, deri altına geçerek burada yer alan sinirlere de olumlu etkileri olmaktadır.
  • Vücutta oluşmuş olan enfeksiyonlara karşı doğal bir antibiyotik görevi görür.
  • Ciltte yer alan siyah noktaların yok olmasına, gözeneklerin açılmasına ve yara izlerinin kapanmasına katkı sağlar.
  • Omurga ağrılarına karşı da ağrı kesici olarak etki göstermektedir.
  • Stres ve kronik yorgunluk gibi olumsuz durumların önüne geçilmesini sağlar.
  • Cilt üzerinde yer alan kılcal damarların çatlamasının önüne geçilmesi ve giderilmesini sağlar.
  • Deri sarkması ve kırışıklıklarını da engellediği bilinmektedir.
  • Göğüs kafesinin üzerinde deriye uygulandığı takdirde kronik öksürük durumunun önüne geçmektedir.
  • At kestanesinden üretilen yağ, saç dökülmesini önleyici bir özelliktedir.
  • Vücutta en çok ter atılan bölgelere uygulandığı takdirde, bu bölgelerde aşırı terleme gerçekleşmesini sağlayarak vücuttaki zararlı maddelerin atılımını hızlandırır.
  • Sindirim yolu rahatsızlıklarından olan hazımsızlığa karşı önleyici görev üstlenir.
  • At kestanesini kadınlar, göğüs sarkmasını engellediği için sıkça kullanmaktadır.
İlginizi Çekebilir:  Arpa Bitkisinin Faydası ve Kullanımı

At Kestanesi Zararları

at kestanesi zararları
At kestanesi zararları

At kestanesi, çok yararlı olduğu gibi bazı zararlara da sahiptir. Bu zararlar şöyle sıralanabilir:

  • Hamile ya da lohusa kadınlarda kullanıldığı takdirde, vücutta beklenmeyen tepkiler oluşabilir.
  • Kan akışını hızlandırıcı bir etkiye sahip olduğu için kanı incelten maddeler kullanan insanlarda hayati tehlike oluşturabilir.
  • Aşırı tüketiminin gerçekleştirilmesi durumunda, böbreklerde fonksiyon bozuklukları ile karşılaşılabilir.
  • Bazı insanlarda kullanım sonrasında ciltte kaşıntı ve kızarıklık olabilir.
  • Mide bulantısına ve kusmaya neden olabilir.
  • Bunlara ek olarak, bu bitkinin kesinlikle çiğ tüketilmesi önerilmez. İçerdiği zehirli maddeler ölüme neden olabilir.

At Kestanesi Yenir Mi?

 Bir kumaringlukozit olan aesculin (esculin), insanlar için zehirleyici bir özelliğe sahiptir. Bu madde, at kestanesinin içerisinde de yer almaktadır. Bu nedenle uzmanlar, at kestanesinin kesinlikle çiğ tüketilmemesini söylemektedirler. Yendiği takdirde DNA yapısına doğrudan hasar verir. İlerleyen süreçte ise ishal, mide bulantısı, kusma gerçekleşebilir. Bazı durumlarda koma ve felç vakaları da gerçekleşmektedir.

 Nasıl Kullanılır?

 Ciltteki sivilceleri gidermek için at kestanesi tohumunu, bir havanda döverek tozlaştırmanız gerekir. Daha sonra bu tozu, sivilcenin olduğu bölgeye masaj uygulaması ile sürmek ve daha sonra cildi yıkamak gereklidir.

Cilt kırışıklıkları ve sarkmalar için, at kestanesini ezmek suretiyle özütünü çıkarın. Ardından bu özütü kırışıklık ve sarkma olan bölgelere masaj yaparak uygulayın.

Deri gözeneklerinin açılması ve siyah noktalardan kurtulmak için, at kestanesinin yağını bu bölgelere uygulamak yeterli olacaktır. Uygulama sonrası cildin iyice durulanması gerekir.

Genel cilt problemlerini tek bir at kestanesi maskesi yaparak tedavi edebilirsiniz. Bunun için iki ya da üç adet at kestanesinin rendelenmiş kabukları, susam yağı ve yaklaşık 5 gram elma sirkesini karıştırın. At kestanesi kabukları, susam yağı ile iki hafta boyunca güneşli bir alanda bekletilmeli ve ardından elma sirkesi eklenerek cilde uygulanmalıdır.

İlginizi Çekebilir:  Andız Pekmezi Faydaları ve Zararları Doğal Andız Pekmezi

At kestanesi, çiğ olarak tüketilmese de kabuklarından çay yapılabilir. Kabuklarını ezdiğiniz 4-5 adet at kestanesini yaklaşık 4 bardak su ile kaynatın. Sıcak karışım birkaç saat beklemeli ve ardından süzülmelidir. Bu çay, haftada en fazla bir kez birer bardak tüketilebilir. Böylece, kanser ve grip gibi birçok olası hastalığın önüne geçilmiş olunacaktır.

 

Bu içeriğimizin ardından “Aspir otu faydaları” başlıklı içeriğimizi de mutlaka incelemenizi öneririz.

Bir yanıt yazın