Hünnap Nedir, Nerede Yetişir, Nasıl Yenir? Faydaları

hünnap nedir

Çiğde ve İnnabi olarak da adlandırılan Hünnap, genel kanının aksine ülkemizde de yetiştirilmektedir. Bu içeriğimizde sağlığa son derece faydalı olduğu bilinen hünnap meyvesinin ne olduğuna, nerede yetiştirildiğine, faydalarına ve nasıl yendiğine değineceğiz.

Hünnap nedir?

Kökeni Güney Asya’ya dayanan bu meyvenin en az 2.500 yıldır yetiştirildiği bilinmektedir.  Birçok tarihi kayıtta bu meyve ve sağlığa olan faydaları üzerine bilgiler yer almaktadır.

Oldukça dayanıklı bir ağacın meyvesi olan hünnap, ayrıca çok düşük kaloriye sahiptir. 100 gramında yaklaşık 79 kalori bulunmaktadır.

Üstelik bu meyve lif, mineral ve vitamin bakımından zengindir. Bu nedenle kilo vermeyi amaçlayan kişiler gönül rahatlığıyla diyetlerine bu sağlıklı besini ekleyebilirler.

Tadı Nasıl?

Çok tüketilen bir besin olmadığı için tadını merak eden kişisi de oldukça fazladır. Bu meyveyi tüketen kişiler, tadını elmaya benzetmektedir. Kokusu da tıpkı tadı gibi oldukça güzeldir.

Meyve tarzında tüketimi oldukça yaygındır ama bu şekilde tüketmekte zorlanan kişiler tarafından kuru hali de tercih edilebilmektedir.

Hünnap Faydaları Nelerdir?

hünnabın faydaları
Hünnabın faydaları

Hünnap meyvesi, mucizevi bir şekilde turunçgillerden çok daha fazla miktarda C vitamini içermektedir. Bu nedenle vücut direncini arttırmakta büyük rol oynamaktadır.  Bu besinden 100 gr. tüketmek günlük c vitamini ihtiyacının yüzde 77’lik kısmını tek başına karşılayacaktır.

Bunun dışında kış aylarında tüketildiğinde hünnap meyvesi büyük ölçüde bağışıklık sistemini güçlendirerek soğuk algınlığı ve grip gibi hastalıkları önlemektedir. Hünnap, içeriğindeki B6 vitamini sayesinde protein sentezlenmesinde de rol oynar. 100 gramında yaklaşık olarak 1. Gram protein bulunmaktadır.

Hünnap meyvesinin diğer faydaları şu şekilde sıralanabilir:

  • Hünnap, içeriğinde bol miktarda müsilajlı madde bulunmaktadır. Müsilajlı maddeler tükürük gibi sıvılarla temas ettiğinde şişmekte ve rahatlatıcı etki göstermektedir. Bu nedenle hünnap, boğaz ağrılarında boğazı yumuşatmak ve kaşıntıyı gidermek için kullanılabilmektedir.
  • Hünnap, yüksek miktarda su içeriği ile kabızlık tedavisinde de kullanılmaktadır.
  • Aşırı derecede alkol tüketimi ya da kan zehirlenmesi gibi hastalıklar geçirdikten sonra vücut içerisinde toksik madde çoğalmaktadır. Hünnap, toksik maddelerin vücudunuzdan uzaklaşmasını sağlayarak daha iyi hissetmenizi sağlayabilir.
  • Hünnap, ödem sökücü olarak da kullanılmaktadır. Bu işlev için kuru hünnap meyvesini çay şeklinde demleyip tüketmeniz yeterlidir.
  • Çeşitli vitamin ve mineral içeriğiyle hünnap, idrar yolu rahatsızlıklarında idrar söktürücü olarak kullanılabilmektedir.
İlginizi Çekebilir:  Kırmızı Pancarın Faydaları ve Zararları Nelerdir? Nasıl Tüketilir?

Hünnap Nerede Yetişir?

Hünnap meyvesi ülkemizde en çok Ege ve Akdeniz bölgesinde yetiştirilmektedir. Diğer bölgelere dağıtımı genellikle buralardan yapılmaktadır. Öyle ki, bazı iç Anadolu bölgelerinde de Hünnap meyvesi yetiştirmek mümkündür. Uygun alanınız varsa, siz de bahçenizde hünnap yetiştirebilirsiniz.

Nasıl Yenir?

hünnap nasıl yenir
Hünnap nasıl yenir

Bu meyvenin en sık tüketim şekli yaş halinin çay olarak demlenmesidir. Bu yöntemi denedikten sonra eğer tadından etkilenmediyseniz kuru hünnap meyvesini yoğurt ve müsliler ile de tüketebilirsiniz. Bu meyveyi tüketmenin bir diğer yöntemi ise  reçelini yapmaktır. Dilerseniz reçel şeklinde de tüketip gerekli faydaları alabilirsiniz.

Bu içeriğimizin ardından sağlıklı besinler hakkında bilgiler almaya “Yer elması nedir, faydaları nelerdir?” başlıklı içeriğimizi okuyarak devam edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın