Yulaf Nasıl Tüketilir?

Yulaf Nasıl Tüketilir

İçeriğinde glüten varlığına rastlanmayan yulaf, vücut için gerekli olan farklı türdeki mineral, vitamin, antioksidan ve lifleri barındırır. Bu yapısıyla da tüketime uygun olan en sağlıklı tahıllar arasında ilk sıralarda yer alır. Araştırmalar sonucunda yulaf ile beraber yulaf tarifleri arasında yer alan yulaf ezmesinin, vücuda büyük faydaları olduğu bildirilmektedir. Yulaf tüketimi sonrasında elde edilecek olan faydaların başında, kan şekeri seviyesinin düzenlenmesi, kilo vermenin kolaylaşması ve kalp hastalıkları riskinin azalması ihtimali artar. Bu nedenle, özellikle sporcuların beslenme alışkanlıkları içerisinde yulaf ve yulaf ezmesi gibi besinler ön sıralarda yer alır. Buradan hareketle, vücudunu belli bir düzene sokmak isteyenlerin ve kilo kontrolü yolunda emin adımlarla ilerleyenlerin baş ucu ürünlerinden biri kaçınılmaz olarak yulaf olacaktır.

İnsan vücudu için oldukça kıymetli yapıları bünyesinde bulunduran yulaf nedir sorusuna cevap vermeye çalışalım. Avena Sativa, bilimsel olarak yulaf tahılına bilim adamlarının verdikleri isimdir. Genellikle kesilmiş ya da ezilmiş halde olan tahıllar tercih edilir. Nitekim yulaf taneleri oldukça sert ve güçlü yapıda özellik gösterirler ve bu halleriyle onları pişirmek çok zor olacaktır. İşlenmiş halde olan yulafların tüketimi daha kolay olacaktır. Bu halleriyle kısa sürede lapa kıvamı alarak yumuşarlar. Yulaf nasıl tüketilir sorusu için en değerli cevap, sanırız işlenmiş yulaflar olacaktır. Su ya da süt içerisinde pişirilen yulaflar lapa halini alarak, tüketime hazır hale gelirler. Bireyler genellikle sabah kahvaltıları esnasında, yulaf tüketimini tercih ederler. Yulafların karşımıza en sık şekilde çıktığı özel formlar arasında, kekler, atıştırmalık fırın ürünleri yer alır. Atıştırmalık gevrekler ya da yulaf unları da yine yulaf tahılı ile türetilen ürünler arasındadır.

Yulaf Nasıl Tüketilir

Yulaf Ezmesi ve Yulaf Tahılının Yakından Tanıtılması

Gün içinde ve öğün aralarında acıkma hissi sıklıkla kendisini hissettirir. Bu nedenle insanlar kek, pasta ya da çikolata gibi oldukça yüksek kalorili ve zararlı ürünleri tüketme yoluna gider. Zaman içinde istenmeyen kilolar ve şeker, kolesterol düzensizliği gibi rahatsızlıklar ortaya çıkar. Yulaf ezmesi nasıl yenir sorusuna cevap bularak, sizde sağlıksız öğün arası tercihlerden kurtulabilirsiniz. Yulaf ezmesi tüketerek uzun süre tok kalabilir, vücudun gün içinde ihtiyaç duyduğu çeşitli mineral ve vitaminleri yeterli düzeyde takviye edebilirsiniz. Yoğun iş temposuna sahip bireylere ve özellikle sporculara tavsiye edilen yulaf, enerji sağlama özelliği bulunan bir tahıldır.

İlginizi Çekebilir:  Ackee Meyvesi

Yulafbol miktarda nişasta içeren otsu bir bitkidir. Potasyum, demir, kalsiyum ve magnezyum gibi minerallerin yanında B vitamini açısından oldukça zengindir. Düzenli tüketim sonucu detoks etkisi gösterir ve protein bakımından zengin sınırlı bitkiler arasında üst sıralarda yer alır. Yulaf içeriğinde yer alan beta gluken sayesinde, mide uzun süre boşalmaz ve gün boyu devam eden tokluk hissi yaşarsınız. Protein konusuna geri dönersek, 150 gr civarında yulaf ezmesi yaklaşık 8,5 gr protein içerir.

Yulafın Vücudumuza Faydaları Nelerdir?

  • Günlük ihtiyacımız olan toplam protein ve lif miktarı sadece bir fincan yulaf içinde saklıdır. Omega 3 ile B6 vitaminlerini de yine yüksek oranda içeren mucizevi bir tahıldır,
  • Mide ve bağırsak sağlığının korunmasında, sindirim sisteminin düzenli bir şekilde çalışmasında yulaf ezmesi tüketimi faydalıdır. Kabızlık sorununun aşılmasına da yardımcı olur,
  • Yoğurt, soya sütü veya yağsız süt ile beraber tüketildiği durumlarda, kilo verme sürecini hızlandırır.

Yulafın nasıl tüketileceği konusuna geri dönersek, farklı ve özel formüller mevcuttur. Özellikle kahvaltı anında tercih edilen ürünü yoğurt ya da sütle tüketebilirsiniz. Taze veya kuru meyve ile fındık ve ceviz gibi zengin ürünlerle de tüketilmesi uygundur.

Bir yanıt yazın