Vitamin ve Mineral Takviyeleri

Vitaminler vücudumuzun çeşitli metabolik süreçler için çok küçük miktarlarda kullandığı organik bileşiklerdir. Sağlıklı işlenmemiş gıdaların çeşitliliğinden vitamin ve mineral almak en iyisidir.

Genel bir ‘geniş spektrumlu’ vitamin ve mineral takviyesi alındığında ‘sadece durumda’ az sağlık riski oluşturur ve beslenmenin kısıtlı olduğu ve çeşitliliğinden yoksun bir insan için faydalı olabilir, besleyici bir diyet yerine vitamin ve mineral takviyeleri almak tavsiye edilmez. .

Vitamin ve mineral eksiklikleri

Vücudunuzun her gün az miktarda vitamin ve mineral ihtiyacı vardır. Değişik bir diyet genellikle her bir vitamin ve mineral için yeterlidir. Bununla birlikte, bazı kişilerin belirli vitamin veya minerallerin eksikliklerini gidermek için takviye gerekebilir.

Vitamin ve mineral takviyelerinden yararlanabilecek kişiler şunları içerir:

  • hamile kadın
  • emziren kadınlar
  • hastalığı riskini azaltmak için tavsiye edilir miktarda (bir standart içki yukarıdaki alkol insanlar bir gün erkekler için olmayan hamile kadınlar için ve iki)
  • sigara içenler
  • yasa dışı uyuşturucu kullanıcıları
  • Kronik düsük kalorili diyetlerde ya da diyet yapan insanlarda
  • yaşlılar (özellikle özürlü veya kronik hasta olanlar)
  • bazı vejeteryanlar veya veganlar
  • menstrüasyon sırasında aşırı kanaması olan kadınlar
  • belirli gıdalara alerjisi olan kişiler
  • ishal, çölyak hastalığı veya pankreatit gibi malabsorpsiyon sorunları olan kişiler.

Gebelik planlayan kadınlar, bebekte nöral tüp defekti riskini azaltmak için folik asit (folat) takviyeleri almayı düşünmelidir. Folik asit, bazı ekmekler gibi bazı güçlendirilmiş gıdalarda da bulunabilir. Folik asit ile takviye edilmiş gıdalar, besin değerlerini arttırmak için üretim sırasında onlara eklenen besin maddelerine sahiptir.

Gıda kaynaklı vitamin ve mineraller

Araştırmalar, yediğiniz besinlerden aldığınız vitaminlerin çoğunun haplarda bulunanlardan daha iyi olduğunu gösteriyor. Takviyetteki vitaminler doğal olarak oluşan vitaminlerin tam kimyasal bileşimine sentezlense de, hala işe yaramıyor gibi görünmektedir.

İlginizi Çekebilir:  Kenevir Nedir? Ne için Kullanılır ve Neden Yasadışıdır?

Bunun ana istisnası folat. Sentetik form (bir takviye veya takviye edilmiş gıdada) aslında vücut tarafından gıda kaynaklarından gelen folattan daha iyi emilir.

Gıda, birlikte çalışan vitamin, mineral ve fitokimyasalların (bitki kimyasalları) karmaşık bir kaynağıdır. Takviyeler izolasyonda çalışma eğilimindedir. Araştırmalar, vücut üzerinde belirli bir etkiye sahip olan bir gıda bileşeninin izole edildiğinde ve ek olarak alındığında aynı etkiye sahip olmayabileceğini göstermiştir. Bunun nedeni, gıdalardaki vitamin ve minerallerin, sadece ‘aktif bileşen’ değil, gıdaların diğer bileşenlerinden de etkilenmesi olabilir.

Fitokimyasallar gıdaların önemli bir bileşenidir ve kalp hastalığı ve bazı kanserler insidansını azalttığı düşünülmektedir. Takviyeler fitokimyasalların ve gıdada bulunan diğer bileşenlerin faydalarını sağlamaz. Vitamin ve mineral takviyeleri almak sağlıklı bir diyetin yerini tutmaz.

Tıp gibi vitamin ve mineral hapları kullanma

Bazı vitaminlerin mega dozlarının alınması, bazı rahatsızlıkları tedavi etmek veya önlemek için ilaç gibi davranacağına inanılmaktadır. Örneğin, C vitamini, soğuk algınlığı için bir tedavi olarak önerilmektedir ve E vitamini, kalp hastalığının önlenmesine yardımcı olmak için yararlı bir antioksidan olarak yaygın bir şekilde desteklenmektedir.

Ancak kapsamlı araştırmalardan sonra, bu iddialardan hiçbirinin doğru olmadığı görülmüştür. Büyük ölçekli çalışmalar sürekli olarak mega doz takviyeleri almanın yararı azdır. Aslında, kalp hastalığı ve kanser gibi majör kronik hastalıkları önlemek veya tedavi etmek için yüksek dozda takviye almanın sağlığınıza zararlı olabileceğine dair bazı kanıtlar vardır.

Vitamin ve mineral takviyeleri yüksek dozlarda toksik olabilir

Bazı vitaminlerin önerilen dozlarından daha fazla almak problemlere neden olabilir. Örneğin, A, D, E ve K vitaminleri yağda çözünebilir, yani vücutta depolanırlar. Bu vitaminlerin yüksek dozları toksik olabilir.

B6 vitamini gibi suda çözünen bazı vitaminlerin yüksek dozları da zehirli olabilir. Büyük folat alımları, B12 vitamini eksikliklerini gizleyebilir. Aşırı durumlarda, örneğin, insanların önerilen besin alımı (RDI) 100 kez alındığında, bu, epilepside kullanılanlar gibi antikonvülsan ilaçların çalışmasını durdurabilir.

İlginizi Çekebilir:  Arpa Bitkisinin Faydası ve Kullanımı

Bazı minerallerin aşırı dozları da sorunlara neden olabilir. RDI, çinko, demir, krom ve selenyum vücutta sadece beş defa zehirli seviyelere çıkarılabilir. Örneğin:

  • Büyük miktarlarda florür (özellikle çocuklukta) dişleri lekeleyebilir ve hatta zayıflatabilir.
  • Çok yüksek miktarda balık yağı, kan pıhtılaşmasının azalmasına neden olabilir.
  • Demir toksisitesi de yaygındır. RDI üzerinde küçük bir miktar bile gastrointestinal rahatsızlığa, mide bulantısına ve siyah bağırsak hareketlerine (poo) neden olabilir. Şiddetli toksisite koma ve hatta ölüme yol açabilir.
  • B6 vitamini yüksek seviyeleri, bazı sinir hasarlarına bağlanmıştır.
  • Bir gramın üzerindeki C vitamini dozları ishale neden olabilir.
  • Yüksek doz A vitamini, merkezi sinir sistemi, karaciğer, kemik ve deri bozukluklarının yanı sıra doğum kusurlarına da neden olabilir.

Sağlıklı bir yetişkin için, eğer takviyeler kullanılırsa, genellikle RDI’ye yakın seviyelerde alınmalıdır. Tıbbi tavsiye altında tavsiye edilmedikçe yüksek doz takviyeleri alınmamalıdır.

Stres, yorgunluk ve vitamin hapları

Vitamin takviyeleri genellikle stres için bir panzehir olarak kabul edilir. Baskı altında hissetmek otomatik olarak bir vitamin eksikliğine yol açmaz, bu nedenle bir vitamin takviyesi almak stresli hislerin gitmesine neden olmaz.

Bir hap atmak da kalıcı yorgunluğu tedavi etmeyecektir. Eğer kendinizi kötü hissediyorsanız, belirli bir vitaminin eksikliğinden ziyade stres, depresyon, yetersiz uyku veya diğer faktörlerden dolayı olma olasılığı daha yüksektir.

Kısa süreli bir önlem olarak vitamin ve mineraller

Vitamin ve mineral takviyeleri almak kısa vadeli bir önlem olarak görülmelidir. Bazı yüksek dozlu takviyelerin uzun süreli kullanımı, toksisite semptomlarına yol açabilir. Bazı vitamin ve minerallerde eksik olabileceğinizi düşünüyorsanız, takviyeye ulaşmak yerine diyet ve yaşam tarzınızı değiştirmeye bakmak daha iyi olabilir.

Bir yanıt yazın